Een nieuw avontuur - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Marjolijn Oostrum - WaarBenJij.nu Een nieuw avontuur - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Marjolijn Oostrum - WaarBenJij.nu

Een nieuw avontuur

Door: marjolijnvanoostrum

Blijf op de hoogte en volg Marjolijn

16 Januari 2011 | Nederland, Amsterdam

Marjolijn en VSO, een nieuwe uitdaging…..
Alvast een update, er gebeurt een hoop in korte tijd, en toch wel handig dat mijn weblog lezers het verhaal van het begin af aan kennen… :)
Eerst maar eens een korte uitleg over VSO. VSO staat voor Voluntary Service Overseas. Een internationale ontwikkelingsorganisatie die met de kennis en ervaring van vakdeskundigen (werkzaam als ‘volunteers’) armoede en onrecht bestrijdt. VSO ondersteund lokale organisaties in ontwikkelingslanden. Door kennis met hen te delen, kunnen zij hun werk op het gebied van armoedebestrijding effectiever doen. Dit doet VSO door middel van het inzetten van vakdeskundigen, VSO-ers, die zich tijdelijk verbinden aan deze lokale organisaties. Dit noemt VSO capaciteitsversterking. Met deze unieke aanpak werkje als VSO’er aan een duurzame bestrijding van armoede.
Daarom is ook het motto van VSO Sharing skills, changing lives.
Maar goed nu natuurlijk even in het kort mijn doel om me aan te melden bij VSO. Zoals de meeste van mijn weblog lezers weten ben ik vorig naar Tanzania geweest om vrijwilligerswerk te doen. 5 weken alleen naar Afrika. Een fantastische ervaring die naar meer en vooral naar langer smaakte. En het mooie is, ik werk bij een bedrijf die een partnership heeft met VSO. Na terugkomst was de vraag aan mijn manager hoe ze hier tegenover stond. Meteen aanmelden was het antwoord. Daar heb ik natuurlijk geen gras over laten groeien. Na het aanmelden werd ik uitgenodigd voor het assessment. Een leuke intensieve dag met 6 andere potentiële VSO’ers. Na het weekend kwam de verlossende mail, ja hoor we willen je graag uitzenden. Ik blij, mijn vader wat minder blij…. Na een gesprek met mijn plaatsingsadviseur kwam er al meteen een mogelijk placement voorbij, als HR Adviseur aan de slag in Windhoek, Namibië. Klonk als muziek in mijn oren. Tussendoor het 1e trainingsweekend met volunteers in Boxtel. Een leuk weekend met vooral ontzettend leuke mensen van alles geleerd over waar staat VSO voor, veiligheid voor een VSO’er, gezondheid en informatie over Aids/HIV.
Hoe sta ik er nu voor, het placement is Windhoek gaat niet door. Het bedrijf heeft geen behoefte meer aan een nieuwe volunteer, harstikke goed natuurlijk het doel van VSO is bereikt de lokale organisatie kan het nu zelf, voor mij wat minder. Opeens staat alles weer op losse schroeven, en jeetje wanneer komt er een nieuwe placement voorbij. (zag mezelf al helemaal een jaar in Windhoek verblijven, supermarkten, eetgelegenheden, tripjes om het land te verkennen met mijn Spaanse collega die ook naar Windhoek zou gaan, het is namelijk een moderne stad voor Afrikaanse begrippen)
Maar afgelopen woensdag kwam er weer een goed bericht van VSO voorbij. Een nieuw placement, in Namibië (dus Lies en Nar de Lonely Planet hoeft nog niet omgeruild te worden) maar dit keer niet in Windhoek, maar het noorden van Namibië, het arme gedeelte op de grens bij Angola. Weer een placement als HR adviseur. Dit loopt nu, over en weer met wil ik het wil de organisatie mij, super spannend allemaal. Want als dit allemaal door gaat, dan ben ik vanaf 13 maart weg, voor lange tijd naar Afrika, en ik kan niet wachten.
Ik ga jullie op de hoogte houden!
Liefs Marjolijn